Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Türkiye’nin yazgısını değiştirecek Anayasa değişikliği konusunda meslektaşlarına ve TBMM’ye acil çağrıda bulundu. Altun, meslektaşlarını Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) sitesi üzerinden görüş bildirmeye, vatandaşları aynı sitede yer alan karşılaştırmalı Anayasa değişikliği teklifini incelemeye, TBMM’yi de, toplumu ayrıştıracak değişiklik çalışmalarını durdurmaya çağırdı.
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, stajlarını tamamlayarak mesleğe başlayan 15 avukatın, Baronun BAOB Yerleşkesi’ndeki konferans salonunda gerçekleştirilen ruhsat töreninde konuştu. Gündemde Anayasa değişikliği bulunduğunu söyleyen Altun, bu tür değişikliklerde toptancı bir yaklaşımla evet ya da hayır dememek adına, her kesimin, gerekçeleriyle birlikte lehte ya da aleyhte görüş bildirmesi gerektiğini ifade etti. Gürkan Altun, “Kamu düzenini kökten değiştirecek ve yürütmeyi, yasama ve yargının üstünde konumlandıracak" böylesi bir değişiklikle ilgili en fazla, hukukçular olarak biz avukatların söz söylemeye hakları olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla tüm meslektaşlarımızın, Bursa Barosu’nun internet sitesinden ulaşabilecekleri gibi doğrudan anayasadegisikligi. barobirlik.org.tr adresine girerek, görüşlerini aktarmalarını diliyoruz.”
Bursa’da 2 bin 900, Türkiye genelinde de 95 bin civarında avukat bulunduğuna, kendi meslekleri kadar örgütlü, disiplinli başka bir meslek dalı olmadığına vurgu yapan Altun, TBB’nin avukatlardan anayasa değişikliğiyle ilgili görüş almak üzere hazırladığı sitede, avukat olmayanlar için de değişiklik teklifinin karşılaştırmalı ve açıklamalı metninin yer aldığını duyurdu. Her vatandaşın değişiklik metnini dikkatle okumasını ve anlamaya çalışmasını isteyen Altun, “Hedef tam ve eksiksiz demokrasi ise, demokratik katılımı sağlamalıyız. Yapılacak değişiklik de Türkiye’nin ortak aklıyla yapılmalı” dedi.
Bu arada TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da, söz konusu internet sayfasının sunumunda, “özellikle altını çizmek istediğimiz husus, Anayasa değişikliği teklifinin kuvvetler ayrılığı açısından çok ciddi tehlikeler içermesidir. Malumunuz olduğu üzere; kuvvetler ayrılığı sağlanamazsa, bağımsız ve tarafsız olması gereken yargı kuvveti yürütmeye ve/veya yasamaya bağımlı, dolayısıyla taraflı hale gelir. Bu, yargı önünde haklının değil güçlünün üstün gelmesi sonucunu doğurur. Avukatlık mesleği anlam ve değerini yitirir. Avukatın yerini iş takipçileri alır” dedi.
“İZMİR ADLİYESİ’NE SALDIRIYI LANETLİYORUM”
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, İzmir Adliyesi’ne yönelik terör saldırısını da lanetledi. Altun’un açıklaması şöyle:
“İzmir Adliyesi önünde gerçekleşen hain terör saldırısını lanetliyorum. Şehit düşen polisimiz ve mübaşirimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, hukuk camiamıza ve milletimize başsağlığı, yaralı meslektaşlarımız Av. Bülent Karagöz, Av. Gökhan Merthol, Av. Feride Karamıkoğlu, Av. Cansu Güler, yaralı polislerimiz ve vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.
Teröristler, işbirlikçileri ve yandaşları, bombalı ve silahlı saldırıda bulundukları adliyelerimizde adalete hesap verecekler ve layık oldukları cezalara çarptırılacaklardır. Birlik ve beraberlik içinde her türlü ayrıştırmadan uzak terörün kökünü hep beraber kazıyacağız. Meclisimizden de beklediğimiz toplumu ayrıştıracak sistem ve anayasa değişikliğine yönelik çalışmaları durdurmasıdır. Gün bir olma, birlik olma günüdür.”